pasta z bakłażana
Kolacja,  Na słono,  Pasta kanapkowa,  Przekąski,  Przepisy

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Jedna z najbrzydszych past do pieczywa, ale jestem zachwycona efektem który udało mi się uzyskać aby pokazać Wam jej fenomenalny smak! I zachęcić Was do spróbowania!
Pasta z bakłażana, in. Baba ghanoush. ❤️
Kto z Was już próbował tej pasty?

Zapraszam Was po przepis na pastę z bakłażana:

 

Składniki:

  •  1 bakłażan
  •  25 g tahini
  •  1 ząbek czosnku
  •  Sok z połowy cytryny
  •  Ziarna granatu
  •  Sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka
  •  Oliwa
  •  Pół pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy obficie solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie płuczemy go i pieczemy w 230 stopniach przez 30 min aż będzie bardzo miękki. Studzimy, wyciągamy miękki miąższ i drobno go siekamy, dodatkowo rozdrabniam go widelcem.
Dodajemy przyprawy, sok z cytryny, czosnek, tahini i mieszamy. Siekamy drobno natkę pietruszki, dodajemy do pasty. Ozdabiamy ziarnami granatu i polewamy oliwą. Podajemy z ulubionym pieczywem. U mnie była to grillowana tortilla.

 


Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 20 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 2 porcje

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *