
Pasta z bakłażana – baba ghanoush
Jedna z najbrzydszych past do pieczywa, ale jestem zachwycona efektem który udało mi się uzyskać aby pokazać Wam jej fenomenalny smak! I zachęcić Was do spróbowania!
Pasta z bakłażana, in. Baba ghanoush. ❤️
Kto z Was już próbował tej pasty?
Zapraszam Was po przepis na pastę z bakłażana:
Składniki:
- 1 bakłażan
- 25 g tahini
- 1 ząbek czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Ziarna granatu
- Sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka
- Oliwa
- Pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy obficie solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie płuczemy go i pieczemy w 230 stopniach przez 30 min aż będzie bardzo miękki. Studzimy, wyciągamy miękki miąższ i drobno go siekamy, dodatkowo rozdrabniam go widelcem.
Dodajemy przyprawy, sok z cytryny, czosnek, tahini i mieszamy. Siekamy drobno natkę pietruszki, dodajemy do pasty. Ozdabiamy ziarnami granatu i polewamy oliwą. Podajemy z ulubionym pieczywem. U mnie była to grillowana tortilla.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 20 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 2 porcje

