
Fit zebra bez tłuszczu
Zapraszam Was na beztłuszczową zebrę. Ciasto znane i lubiane chyba w każdym domu.
Zebra jest idealna do wykorzystania pozostałych białek po pączkach i faworkach.
Zapraszam Was na przepis na najlepszą zebrę:
Składniki:
- 6 białek
- 120 g erytrytolu/ cukru
- 100 g jogurtu greckiego
- 150 g mąki + 30 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g kakao
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo erytrytol. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam, gdy ciasto się połączy dodaję jogurt grecki. Masę dzielę na dwie równe części do jednej dodaję kakao, do drugiej pozostałą mąkę i dokładnie mieszam. Wylewam na zmianę po łyżce ciasta do tortownicy (u mnie 17 cm). Piekę w 180 stopniach przez ok 30 min, do tzw suchego paczka.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 8 porcji

