
Domowe fit ciasto snickers
Przygotowałam dla Was przepis na pysznego snickersa, nie smakuje jak oryginał ale bardzo mi go przypomina ❤️
Słodko, zdrowo i pysznie 😍
Może wydawać się że przepis jest pracochłonny ale wcale tak nie jest. Najdłużej schodzi się z pieczeniem i stygnięciem brownie a reszta leci szybko w międzyczasie.
Jestem pewna jak, że jak spróbujecie tego snickersa to go pokochacie!
Składniki:
Brownie:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 70 g erytrytolu/ cukru
- 40 g kakao
- 15 ml oleju roślinnego
Krem twarogowy:
- 300 g twarogu półtłustego w kostce
- 60 g erytrytolu/ cukru
- 20 ml mleka
Karmel daktylowo-orzechowy:
- 180 g daktyli
- 30 g masła orzechowego
- 3-4 łyżki wody z daktyli
- 60 g orzechów ziemnych
- 3 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Fasolę odsączam, dodaję pozostałe składniki do brownie i dokładnie blenduję. Piekę w tortownicy 17 cm, ok 40 min w 180 stopniach. Studzę na kratce.
Twaróg razem z pozostałymi składnikami na krem blenduję na gładką masę.
Ostudzone brownie wkładam ponownie do tortownicy, zaciskam rant i na wierzch wykładam krem twarogowy.
Orzechy prażę na suchej patelni.
Daktyle moczę 15 min we wrzątku. Po namoczeniu blenduję razem z masłem orzechowym, jeśli będzie zbyt gęste dodaje wodę z daktyli. Zblendowaną masę przecieram dokładnie przez sitko aby pozbyć się skórek. Do przetartej masy dodaje większą połowę orzechów i mieszam. Gotowy karmel wykładam na krem twarogowy. Posypuję pozostałymi orzechami i polewam roztopioną czekoladą. Schładzam w lodówce.
Czas przygotowania:20 min
Czas pieczenia: 40 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 3 h
Ilość porcji: 8 porcje


2 komentarze
Justyna
Witam. Ciekawi mnie przepis ☺️
Jak duża puszka tej fasoli? Czy to jest nie istotne? Bo różne gramatury są dostępne.
I czy masło orzechowe ma być z solą czy raczej bez? 🤔
Ania
Polecam masło bez soli, a puszka 400 g ☺️