
Jogurtowe fit faworki
Już niedługo tłusty czwartek!
Mam dla Was pyszną i zdrowszą propozycję faworków.
Ja robiłam je tradycyjnie w oleju ale również możecie je upiec w piekarniku, wtedy wystarczy pominąć etap dodawania spirytusu 🙂
Kocham i uwielbiam faworki. A Wy wolicie pączki czy faworki? Czekam na Wasze komentarze i wykonanie ❤️
Składniki:
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 5 g erytrytolu/ cukru
- 3 g soli
- 250 g jogurtu greckiego
- 400 g mąki pszennej/ orkiszowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione uderzamy je wałkiem ok 10 min, za każdym razem gdy się rozpłaszczy zbijamy ponownie w kulkę. Dzięki uderzaniu w ciasto, na faworkach powstaną charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po tym czasie odkrawamy kawałek, wałkujemy, wycinamy paski o szerokości 3 cm i dowolnej długości, na środku paska robimy nacięcie i przeplatamy ciasto robiąc faworek. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złote.
Ciastko które odkładamy na bok do dalszego wałkowania przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 50 porcji

