Zupa warzywna z fasolą
Pysznie, zdrowo i kolorowo! Sycąca i rozgrzewająca zupa, lubicie takie?
Ta zupa wyjątkowo mnie zachwyca swoim smakiem i różnorodnością.
Lubicie zupy w takiej formie czy wolicie klasykę?
Składniki:
- 220 g papryki
- 2 ząbki czosnku
- 45 g cebuli
- 1 łyżka oleju
- 70 g marchwi
- 80 g pora
- 40 g korzenia pietruszki
- 200 g pomidorów z puszki
- 160 g groszku mrożonego
- 70 g fasoli czerwonej z puszki
- 750 ml bulionu
- 50 ml śmietanki/mleka
- 70 g ugotowanego makaronu (opcjonalnie)
- 5 g natki pietruszki
- Słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Paprykę, czosnek oczyszczam i piekę w 200 stopniach przez ok 20 min. Pokrojoną cebulę i pora podsmażam na oleju, następnie dorzucam pokrojoną marchew i pietruszkę, smażę ok 15 min. Zalewam bulionem i gotuję 20 min. Z papryki zdejmuję skórę, pokrojoną w kostkę dorzucam do zupy, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję pomidory, fasolę, groszek, śmietankę. Doprawiam do smaku i gotuję 10 min. Dodaję ugotowany makaron. Możecie pominąć dodawanie makaronu, ja miałam po prostu ugotowany i nie chciałam go wyrzucić. Podaję posypaną natką pietruszki.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 50 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 3 porcje

