
Rogaliki twarogowe z owocami
Co powiecie na rogaliki twarogowe? Zdrowsza i smaczniejsza wersja kruchych rogalików 🙂
Jako wypełnienie rogalików świetnie sprawdzi się również dżem lub marmolada! 🙂
Spróbujecie i pokochacie! Zapraszam po przepis na pyszne rogaliki twarogowe:
Składniki:
- 1 żółtko
- 100 g twarogu
- 100-150 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 10 g erytrytolu
- 8 śliwek
Przygotowanie:
Składniki wyrabiam ze sobą na gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od „lepkości” twarogu. Ciasto ma być zwarte i ma się nie kleić do rąk. Ciasto dzielę na 2 porcje i każdą wałkuję na kształt okręgu, który dzielę na 8 części. Śliwki dzielę na pół i każdą połowę wykładam na ciasto i zawijam w rogalik od szerszej części do węższej. Pozostałym białkiem smaruję rogaliki z wierzchu. Piekę w 180 stopniach przez ok 20 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 16 porcji

