
Makaron udon z tofu i warzywami
Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad!
Mam dla Was pomysł na szybki wegański obiad w azjatyckim stylu! Do jego wykonania wykorzystałam pyszny makaron udon.
Składniki:
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sriracha/chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego/cukru
- 1 łyżka wody
Składniki:
- 180 g tofu
- 400 g makaronu udon
- 60 g marchwi
- 120 g papryka
- 300 g cukinii
- 190 g pomidorów w puszce
- 1,5 łyżki oleju
- 45 g cebuli
- 30 g szpinaku
- 20 ml mleczka kokosowego śmietanki
- Prażony sezam
Przygotowanie:
Składniki na marynatę mieszam ze sobą. Tofu kroję w kostkę i obtaczam w marynacie, pozostawiam na kilkanaście minut.
Wszystkie warzywa kroję drobno i obsmażam na 1 łyżce oleju kolejno: cebulę, marchew, paprykę, dodaje pomidory i szpinak i duszę przez chwilę. Na sam koniec dodaję mleczko kokosowe. Na drugiej patelni obsmażam tofu z całą marynatą, tofu dodaję do sosu. Makaron gotuję ok 3 min w osolonej wodzie. Makaron łączę razem z sosem. Podaję posypany prażonym sezamem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 8 porcji
