
Kanapka z grillowanym tofu
Kolejna pyszna propozycja kanapki. Co powiecie na kanapkę z wędzonym tofu?
Idealna na kolację i na śniadanie!
Składniki:
Marynata tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżki sosu sriracha/ chilli
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżki syropu klonowego/ cukru
Kanapka:
- 180 g tofu wędzonego
- Bułka
- Sos pomidorowy/ ketchup
- Pesto zielone
- Szpinak
- Pomidor
Przygotowanie:
Składniki na marynatę mieszam, wkładam do niej pokrojone w plastry tofu i marynuję ok 15 min, a jeszcze lepiej jeśli uda się dłużęj.
Bułkę grilluję, pomidora kroję w plastry. Zgrillowaną bułkę z jednej strony smaruję sosem pomidorowym, z drugiej pesto (przepis znajdziecie na blogu). Tofu wyjmuję z marynaty i układam na rozgrzanym grillu/patelni, gdy się ładnie zarumieni, składam kanapkę.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcji

