
Ciasto czekoladowo- buraczkowe
Pozuje na zdjęciu jak Król! Pyszne ciasto buraczkowe bez grama cukru.
W zamyśle miało to być ciasto czekoladowe ale główny składnik wygrał swoją urodą i zdominował kakao oraz czekoladę 🤩
Składniki:
- 460 g buraków gotowanych/pieczonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g żurawiny
- 40 g rodzynek
- 3 jajka
- 30 g orzechów + 10 g do ozdoby
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g czekolady gorzkiej + 10 g do ozdoby
- 1 łyżka kakao
- 120 g mąki ryżowej/pszennej
Przygotowanie:
Żurawinę, orzechy rozdrabniam, czekoladę rozpuszczam. Pozostałe składniki blenduję na gładką masę. Dodaje orzechy, żurawinę i mieszam ze sobą. Przelewam do tortownicy na wierzch daje startą czekoladę i orzechy (u mnie pekan). Piekę w 180 stopniach ok 40 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 8 porcji

