pesto bazyliowe
Kolacja,  Makarony,  Na słono,  Obiad,  Pasta kanapkowa,  Pesto,  Przepisy

Domowe pesto bazyliowe

Cudownie zielona bazylia zachwyca nie tylko kolorem i zapachem, ale również smakiem. Idealnie sprawdzi się do pesto bazyliowego. Pesto to nasuwa nam smak cudownego, soczystego lata.

Nie zapominajmy również, że takie pesto cudownie sprawdzi się jako pasta do pieczywa i dip do warzyw,

A teraz zapraszam po przepis:

 

Składniki:

  •  20 g świeżej bazylii
  •  1 ząbek czosnku
  •  10 g płatków drożdżowych nieaktywnych (lub parmezanu)
  •  60 ml oliwy
  •  25 g orzeszków pini
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Bazylię myję i osuszam. Orzechy prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni. Zużywam do makaronów, kanapek, jako dip do warzyw.

 

———

Czas przygotowania: 10 min

Całkowity czas: 10 min

Ilość porcji: 4 porcje

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *