Foccacia z rozmarynem
Kolacja,  Na słono,  Pieczywo,  Przekąski,  Przepisy,  Śniadanie

Foccacia z rozmarynem

Focaccia to pyszne i puszyste domowe pieczywo. W tym wydaniu foccacia z rozmarynem i solą, podana z pyszną oliwą, miękkie puszyste pieczywo pełne smaku🤩

Taka foccacia jest idalna zarówno na ciepło i na zimno!

 

Składniki:

  • 250 g maki orkiszowej/pszennej
  • 1 op drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • 140 ml wody
  • 8 gałązek rozmarynu

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z drożdżami i odrobiną soli do smaku. Dodaje igiełki z 5 gałązek rozmarynu, 2 łyżki oliwy, wodę i wyrabiam gładkie ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie przekładam do formy u mnie 17 x 17cm oraz robię charakterystyczne dziurki palcami. Pozostawiam do wyrośnięcia na 10 min, po tym czasie polewam 1 łyżką oliwy, posypuję solą grubo ziarnistą i posypuję pozostałym rozmarynem. Piekę 20 min w 200 stopniach.
Podaję z ulubioną oliwą.

 

———
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

Chcę Cię powitać w moim świecie! Nazywam się Ania i mieszkam w Warszawie. Udało mi się odnaleźć swoją pasję- jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i jestem zakochana w gotowaniu! Gotowanie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to dla mnie ogromna pasja! Mi samej dzięki ciężkiej pracy udało się schudnąć ponad 50kg. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do dalszego działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności. Kuchnia i gotowanie pochłaniają każdą moją wolną chwilę, a ja poświęcam ten czas z ogromną przyjemnością. Gotuję, próbuję, czytam, uczę się a wszystko po to aby być lepszą niż byłam wczoraj! Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój świat! Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej koniecznie odezwij się do mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *